Моцарела сир

Моцарела (итал. mozzarella) је италијанска врста сира,
 пореклом из АпулијаКампанијаМолизеАбруцоБазиликата и Лацио регија. У Италији је пармезан сматран за "краља" међу сиревима док је моцарела "краљица", и након Другог светског рата, његова популарност се јако брзо проширила ван граница те земље.


Постоји мноштво легенди које говоре како је настала ова врста сира а једна од најраспрострањенијих гласи, да се то десило у околини Напуља "када је комадић обичног сира, грешком пао у врелу воду и онда се открило да је задобио другачију, еластичну коагулацију".
Данас се моцарела сир производи од бивољег или крављег млека.

Моцарела је код нас у кухињи заступљена у сосевим и користи се јела са пилетином али и у свежим салатама


Na 100 g
Енергетска вредност (kcal) 280
Масти 17 g
Засићене масне киселине 11 g
Полинезасићене масне киселине 0,5 g
Мононезасићене масне киселине 4,8 g
Холестерол 54 mg
Натријум 16 mg
Калијум 95 mg
Угљени хидрати 3,1 g
Влакна 0 g
Шећер 1,2 g
Протеини 28 g
Витамин А517 IUВитамин Ц0 mg
Калцијум731 mgГвожђе0,3 mg
Витамин Д13 IUВитамин Б60,1 mg
Витамин Б120,9 µgМагнезијум26 mg




 

Коментари

Популарни постови