Моцарела сир
Моцарела (итал. mozzarella) је италијанска врста сира,
пореклом из Апулија, Кампанија, Молизе, Абруцо, Базиликата и Лацио регија. У Италији је пармезан сматран за "краља" међу сиревима док је моцарела "краљица", и након Другог светског рата, његова популарност се јако брзо проширила ван граница те земље.
Постоји мноштво легенди које говоре како је настала ова врста сира а једна од најраспрострањенијих гласи, да се то десило у околини Напуља "када је комадић обичног сира, грешком пао у врелу воду и онда се открило да је задобио другачију, еластичну коагулацију".
Данас се моцарела сир производи од бивољег или крављег млека.
Моцарела је код нас у кухињи заступљена у сосевим и користи се јела са пилетином али и у свежим салатама
пореклом из Апулија, Кампанија, Молизе, Абруцо, Базиликата и Лацио регија. У Италији је пармезан сматран за "краља" међу сиревима док је моцарела "краљица", и након Другог светског рата, његова популарност се јако брзо проширила ван граница те земље.
Постоји мноштво легенди које говоре како је настала ова врста сира а једна од најраспрострањенијих гласи, да се то десило у околини Напуља "када је комадић обичног сира, грешком пао у врелу воду и онда се открило да је задобио другачију, еластичну коагулацију".
Данас се моцарела сир производи од бивољег или крављег млека.
Моцарела је код нас у кухињи заступљена у сосевим и користи се јела са пилетином али и у свежим салатама
Енергетска вредност (kcal) 280 |
Коментари
Постави коментар