Капар

Капар (Цаппарис спиноса), пикантан додатак медитеранским јелима, супама, сосовима и укисељеном поврћу, није баш често виђен на нашој трпези.

Један од разлога је непознавање ове биљке, карактеристичне за поднебље Јужне Европе и целог Средоземља, а други што му је цена за потрошача просечне куповне моћи висока.

Цену одређује начин и време бербе, које је мало компликовано.

Заправо, плодови капра треба да буду затворени, маслинасте до плаво-зелене боје и што мањи.

Тада су најбољег укуса, тврде његови познаваоци, али се јако тешко беру.
Капар се бере ручно у рано пролеће док су тек затворени пупољци, иако тако сирови нису јестиви.

Тек након једнодневног сушења и потапања у морску воду, слани раствор, сирће или уље, могу да се спремају. Управо на тај начин ствара се киселина каприн и сенфолгликозид, који им даје пикантан укус.

Капар је савршен зачин у многим јелима, али и за подстицање апетита и доброг варења. Заговорници народне медицине тврде и да је добар антиреуматик, диуретик, тоник, антидијабетик. Делотворан је и у лечењу артериосклерозе, а ефикасан је и као антиоксиданс.

Капар садржи протеине, масти, угљене хидрате, натријум и друге бројне минерале. Ова деликатесна биљка била је позната још у античко доба.
Нјегове бобице коришћене су да би дале посебан укус и арому одређеном јелу, а користили су га и као моћан афродизијак.

У медитеранској кухињи капар је присутан и у најједноставнијим јелима, као основни зачин, али и оним која садрже бројне друге састојке.

Ставља се у салате и сосове. Исецкан и помешан са першуном бифтеку даје посебан укус. Идеалан је и као додатак другим јелима од меса, рибе, тестенинама, пицама. Уосталом, стари Римљани су за ову биљку говорили: “Медитеран почиње тамо где самоникло расте капар!”
Занимљиво је да се нежни бело-љубичасти цветови отварају само једном, и то накратко између јутра и поднева, мамећи инсекте својим примамљивим мирисом.

После се затварају и на врелини брзо суше, формирајући плодове налик пупољцима, спремним за брање. Капар даје најбоље и најукусније плодове када расте међу камењем.

Узгајан на обичнијој земљи укус му није тако пикантан и квалитетан.

Код нас можете пробати нека јела које имају капар

Пасту Путанеска и Сицилијана
као и салату са туном.

Коментари

Популарни постови