Купус

Купус,углавном салата,коју служимо уз оброке.
Па ево нешто о овој намирници

Купус садржи висок проценат витамина Ц и богат и фосфора, гвожђа, калијума и магнезијума. Одличан избор, а ако желите да скинете тежину као 100 грама купуса има само 40 калорија и 90 одсто воде.
 С друге стране, обилује протеина, витамина Ц и бета-каротена. Такође садржи значајну количину минерала калијум, гвожђе, магнезијум, сумпор и бакар.
Оно што га чини посебно издваја је добар баланс калцијума и фосфора, због чега је тело је лако помоћу калијум из тог поврћа. Купус сок лечи упалу желуца и дебелог црева.
 Довољно је да сваки дан кад попијете чашу сока од свежег купуса између оброка.
Богат је целулозом, који савршено побољшава варење и чисти тело. Екстрактор инфламације, тако да превлака често стављају купус и превентивна користе у кашља и хладноће. Купус садржи Тартронска Киселина која успоравају конверзију шећера и других угљених хидрата у масти. Због тога се често користи у исхрани програмима.
 Свеж купус као салата и њен сок има антивирусна и антибактеријска својства. Убрзава метаболизам естрогена и штити од рака дојке и материце. Купус је богат минералним солима, витаминима и хлорофила, па се препоручује анемичнима

Код нас можете наћи врло често у дневној понуди и старо,домаће јело,сладак купус са свињским месом.
Као и већина куваних јела,покушавамо да јела приближимо укусу,оном старом,домаћем,на који смо сви навикли.
Дакле,још једно поврће које је вредно помена КУПУС





Коментари

Популарни постови