Slanina

Često je koristimo kod nas u kuhinji.Gotovo je neizostavna u doručku,sosevima i naravno u ručku.


Ne možete zamisliti dan bez slanine, a svesni ste da bi trebalo da je uklonite iz ishrane, ako ne želite da umrete pre vremena i to od visokog holesterola. Ne brinite, mi vam nudimo nekoliko teorija zbog čega bi trebalo da je jedete.

- Uopšte nema ugljenih hidrata, što je dobro jer zapravo oni debljaju, a ne masti. Pogrešno je mišljenje i da ugljeni hidrati daju energiju organizmu, a istina je zapravo da su masti za to takođe zaslužne.


-  Bogata je proteinima, koji je inače ključan sastojak za održavanje velike količine energije, a bitan je i za kosu, nokte i kožu. 

- Odlična je u borbi protiv mamurluka.

- Pruža osećaj sitosti. Slanina sadrži visok nivo zasićenih masti, pa ćete duže biti siti nego kada biste jeli ugljene hidrate.

- Bogata je vitaminom B, zaslužnog za jačanje imuniteta. Sadrži 65 odsto dnevnog unosa tiamina, 47 odsto niacina (vitamin B3) i po 38 odsto vitamina B12 i cinka. Dakle, zaboravite razne mulitvitamine i posegnite za slaninom. 

- Slaninu su jeli i praljudi. U poslednje vreme na dobrom glasu je paleo dijeta, koja podrazumeva unošenje voća, povrća i mesa. Naši preci su sve to unosili, a ponajviše i slaninu.

- Vrlo je jednostavna za pripremu. Ukoliko volite prženu, možete je čak i u mikrotalasnoj pećnici

Коментари

Популарни постови