Sočivo

Sočivo je biljka koja se po starim običajima, koristila kao obavezan deo novogodišnje i božićne trpeze, jer se verovalo da donosi sreću i novac tokom cele godine. Mnogi je zovu leća, a naziv na latinskom je Lensculinaris. Iako nam uskoro dolaze praznici, ovu namirnicu treba konzumirati i nakon njih, jer će vam sigurno doneti pravo bogatstvo za vaše zdravlje. 




Moderan način života je, na žalost, potisnuo ovu biljku ih jelovnika savremenog čoveka. Međutim, zbog svojih bogatih nutritivnih vrednosti, a pre svega zbog proteina, u poslednje vreme se polako vraća njegova popularnost. Sigurno ćete biti prijatno iznenađeni i koristićete sočivo u ishrani, posebno kad saznate koja su njegova lekovita svojstva, kao i na koje načine možete da ga spremate kao jelo.

Kakav je sastav sočiva i zašto je dobro

Veruje se da se ova izuzetna biljka prvobitno uzgajala u Aziji, pošto su se tamo jela od sočiva itekako zastupljena i to kao deo tradicionalnih, ali i današnjih trpeza. Postepeno se proširila po Evropi i Africi, a posle i po američkom kontinentu nakon migracije naroda. Danas je jedan od glavnih komercijalnih i izvoznih proizvoda Indije, Turske, Kanade i Kine.
Pošto je u pitanju mahunarka, ova biljka rađa mahune od kojih svaka sadrži jedno ili dva zrna. Ona su obično okrugla, a kao što smo već rekli javljaju se u više boja, od kojih su najzastupljenije zeleno, crno i crveno.
Svima njima su zajednički sastav i nutritivne vrednosti, a ukoliko vas zanima da li sočivo sadrži kalorije, obradovaće vas činjenica da u jednoj kašičici ima svega 14 kcal, što je zaista zanemarljivo malo, te ovu namirnicu ćini idealnom ukoliko planirate dijetu. 
Takođe, veoma važna informacija koja će ići u korist svima onima koji brinu o svojoj liniji jeste da su ova zrna pravi bogati izvor lako probavljivih vlakana, koja povoljno utiču na varenje i daju osećaj sitosti.
Pored toga, crveno sočivo sadrži i velike količine bakra, fosfora i mangana, a pored njih u značajnoj meri zastupljeni su i gvožđe, cink i kalijum. Osim što obiluje proteinima, svako zrno je prava mala lekovita doza vitamina B1 i B6.

Lekovita svojstva leće su brojna

Pošto smo vas upoznali sa osnovnim činjenicama, sigurno će vas zanimati koja su lekovita svojstva sočiva. Visoka hranljiva vrednost ove mahunarke zapravo je pokazatelj da je ovo zdrava namirnica koja će vam biti od pomoći kada je u pitanju prevencija, ali i lečenje mnogih čestih bolesti današnjice.
Snižava holesterol 
Koliko je dobro sočivo za zdravlje govori činjenica da ono provereno snižava nivo holesterola u krvi. Zahvaljujući tome, ujedno pomaže pri uklanjanju rizika od srčanih oboljenja, kao i moždanog udara, a vaše arterije će biti zdrave, elastične i zaštićene od sužavanja.
Pomaže srcu i prevenira kardiovaskularne tegobe
Od davnina je poznato da oni koji jedu hranu bogatu vlaknima imaju veoma male šanse da obole od kardiovaskularnih bolesti. Obzirom da je sočivo za srce jedan od najboljih saveznika u borbi protiv oboljenja koja mogu da naškode ovom vitalnom organu, preporučuje se da ga jedu i zdravi, a posebno i oni koji su već imali zdravstvenih problema. Magnezijum iz ovih zrna će vam pomoći da poboljšate krvotok, a sama krv će biti bogatija kiseonikom.
Odlično za mršavljenje i bolju probavu
Pošto vam je već poznato da sadrži kalorije u izuzetno malim količinama, ali i da je u njemu prisutna velika količina vlakana, možemo reći da je crveno sočivo jedna od boljih dijetetskih namirnica. Pomoćiće vam da oslabite i rešite se suvišnih kilograma, daće vam osećaj sitosti i omogućiti bolje varenje hrane. Zajedno sa tim, eliminisaćete svaki rizik od dobijanja sindroma iritabilnog creva, a uspešno ćete se osloboditi i problema sa zatvorom.
Stabilizuje nivo šećera u krvi
Ukoliko ga budete konzumirali redovno, vlakna koja su pogodna za probavu pomoćiće vam da se u vašim crevima, kao i u organizmu, bolje transportuju ugljeni hidrati. Samim tim, sočivo za dijabetičare predstavlja sjajan izbor, jer stabilizuje nivo šećera u krvi, pa se preporučuje i osobama koje imaju insulinsku rezistenciju i hipoglikemiju.
Efikasno protiv anemije
Kako je bogato gvožđem, ono je pravi izbor kada je u pitanju borba protiv malokrvnosti. Naročito se preporučuju crvena zrna ove biljke za decu koja su najviše podložna ovom zdravstvenom problemu, kao i za žene tokom menstrualnog ciklusa. U ovim slučajevima, najbolje je da se pripremi čorba od sočiva koja će organizmu dati neophodnu količinu gvožđa.

Коментари

Популарни постови